Jak spravne uzivat antibiotika poradi v lekarne

Rate this post

Antibiotika by měla být užívána pouze na lékařský předpis, dodržení uznaných dávek a časů, a také je třeba je nepoužívat v www případě chřipky. V tomto zápisu:

  • K čemu jsou antibiotika na předpis?
  • Správné používání antibiotik: základní pokyny
  • Spotřeba antibiotik v Itálii

Nejistoty ohledně správného užívání léků?

Antibiotika na předpis jsou nezbytné léky, protože jsou schopny snížit nebo zastavit růst choroboplodných zárodků v těle a také léčit infekce. Nicméně, pokud jsou používány zbytečně a také nadměrně, mohou být neúčinné a škodlivé. Zde je přehled správného užívání antibiotik na předpis.

K čemu jsou antibiotika na předpis?

Antibiotika na předpis jsou léky používané k léčbě infekcí vyvolaných bakteriemi. Jsou schopny zabíjet samotné mikroorganismy a zabránit jejich množení v těle a také přenosu na další jedince. Jindy jsou navrhovány jako bezpečnostní opatření, například po chirurgickém zákroku s hrozbou založení infekce.

Tyto léky nejsou všechny stejné.

Mohou být seskupeny do širokého spektra, jako jsou fluorochinolony, tetracykliny a také peniciliny, které lze použít k léčbě širokého spektra infekcí, které zahrnují infekce kůže, dýchacího systému a také močového systému, nebo s extra cíleným působením na bojovat proti specifickým infekcím, jako jsou cefalosporiny a také aminoglykosidy k odvrácení meningitidy a také septikémie.

  • Přesto je pro dosažení účinné terapeutické aktivity nutné užít jedno z nejideálnějších antibiotik pro zárodky, které způsobují infekci.
  • To je však nedostatečné. Účinnost je taková pouze tehdy, jsou-li náležitě brány v úvahu s přihlédnutím k některým pokynům

Správné užívání antibiotik na předpis: základní zásady

Pro správné a zodpovědné používání antibiotik je nezbytné si uvědomit, že:

  • antibiotika jsou užitečná pouze pro řešení mikrobiálních infekcí;
  • musí být použity pouze v případě potřeby a na lékařský předpis. Pouze lékař může zjistit povahu infekce a doporučit nejúčinnější terapii;
  • fungují pouze při dodržení správných dávek a časů vyvinutých lékařem. Odkládat terapii
  • při prvních příznacích zlepšení je špatná metoda;
  • neměli byste užívat antibiotika na předpis k léčbě virových infekcí, jako je nachlazení nebo chřipka, protože antibiotika neléčí viry;
  • ne dělat to sami bez lékařského předpisu, zejména u dětí;
  • rozšířené a neodůvodněné používání antibiotik na předpis může vyvolat rozvoj rezistence, a tudíž anulovat jejich účinnost.

Spotřeba antibiotik v Itálii

Správné užívání antibiotik na předpis: základní zásadyPodle nejnovějšího záznamu zveřejněného Italskou lékovou firmou Aifa, týkajícího se užívání antibiotik v Itálii v roce 2019, by nepřijatelný příjem vedl k 25 % situací.

Ve skutečnosti jsou celkové dávky antibiotik přijatých na tisíc obyvatel až 21,4, což je vysoká hodnota v rozporu s evropským průměrem (19,80 dávek na tisíc obyvatel), a to právě z důvodu nepřijatelného použití těchto léků, tedy proti stavům, jako je např. chřipka a nachlazení.

Vliv špatného užívání předepsaných antibiotik zesiluje jednu z nejobávanějších nouzových situací v oblasti zdraví a wellness, pocit antibiotické rezistence, tedy neúčinnost antibiotik proti patogenním zárodkům.

Ve skutečnosti užívání antibiotik bez potřeby preferuje mikrobiální rezistenci, díky čemuž jsou léky méně i méně spolehlivé, které v mnoha případech představují skutečné zachránce života, navíc občas komplikují samotný proces individuální péče.

Leave a Comment