Až čtvrt milionu diabetiků o své nemoci neví

Až čtvrt milionu diabetiků o své nemoci neví
25. 9. 2014 0:00

Počet diabetiků v naší populaci dlouhodobě stoupá. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR se v roce 2010 léčilo v Česku více než 800 000 diabetiků. V porovnání s rokem 2009 to bylo zhruba o 20 000 osob více. V roce 2012 došlo k nárůstu na více než 841 000 pacientů. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nemocných se o cukrovce hovoří jako o epidemii 21. století. Navíc se odhaduje, že dalších zhruba 250 000 lidí neví o tom, že touto chorobou trpí. Ve spolupráci s experty jsme pro vás připravili několik tipů, které upozorňují na specifika cukrovkářské stravy. Těmito tipy je dobré se řídit i v případě, že zatím cukrovku nemáte, ale váš lékař vám již odhalil zvýšenou hladinu cukru v krvi.
 

Inzulin nemusí zabírat ve více než polovině případů
Onemocnění cukrovkou je diagnostikováno, pokud hladina cukru v krvi překročí hodnotu 10 mmol/l. To může mít dvě příčiny, podle nichž také rozlišujeme dva typy diabetu. První z nich je dán nedostatečnou produkcí inzulinu, který pomáhá přivádět cukr z krve do tkání celého těla a zjišťuje tak dostatečnou energii. Diabetes prvního typu propuká nejčastěji v dětství. Druhý typ je naopak charakteristický sníženou citlivostí těla na inzulin. Vyskytuje se pak spíše u dospělých lidí, nejčastěji jsou jím postiženi lidé obézní. „Léčba prvního typu diabetu je řešena podáváním inzulinu. Pokud však lidský organismus neobsahuje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, může docházet ke snížení citlivosti na tento hormon. Tímto nedostatkem může trpět více než polovina naší populace. Tělo si totiž neumí tuto základní látku vytvořit samo, proto je nutné přijímat ji z potravy,“ upozorňuje Luděk Šarman, specialista na výživu ze společnosti Walramcom. „Příjem dostatku omega-3 mastných kyselin je tak klíčový pro oba typy diabetu,“ dodává Šarman.

Ovocné džusy? Ne, děkuji
Nemocní diabetem musí v rámci své výživy dodržovat několik zásad. Jejich strava musí být pravidelná a vyvážená a měli by se pravidelně věnovat fyzické aktivitě. Ta však nesmí zatěžovat jejich organismus nad míru. Velice podstatné pak je hlídat si hladinu krevního cukru. S tím souvisí nutnost dbát na množství cukru v potravinách, které pacient konzumuje. Například zdánlivě nevinné ovoce může obsahovat poměrně velké množství sacharidů. Na druhou stranu to neznamená vyřadit ovoce z jídelníčku úplně. Obsahuje totiž různé druhy vitaminů i minerálů, které jsou pro tělo důležité. Diabetici by se ovšem měli vyhnout sušenému či kandovanému ovoci, případně sladkým ovocným džusům.

Po každém jídle si hrajte na veverky
Hladinu glukózy i lipidů v krvi pomáhají regulovat ořechy, které jsou navíc zdrojem omega-3 mastných kyselin. Výbornými kandidáty do jídelníčku jsou především vlašské ořechy. Ty by měli pravidelně konzumovat i lidé, které cukrovka zatím netrápí. Vlašské ořechy totiž mohou díky svému obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhat při prevenci rozvoje diabetu druhého stupně. Podobně mohou účinkovat i mandle Bývá proto doporučováno zajíst každé jídlo hrstí ořechů, které by měly snížit hladinu cukru v krvi.



Místo ryb zkuste len
Již zmiňované omega-3 mastné kyseliny jsou pro diabetiky klíčové vedle správného příjmu inzulinu i z dalších hledisek. Cukrovka se totiž řadí k významným faktorům řady kardiovaskulárních onemocnění, například infarktů. Stejně tak je u diabetiků zaznamenána výrazně vyšší pravděpodobnost vzniku mozkové mrtvice. „Omega-3 kyseliny přispívají ke snížení rizika srdečních potíží a pomáhají podporovat funkci mozku. Mají také pozitivní vliv na cévy, které při onemocnění cukrovkou trpí. U diabetiků s dostatkem omega-3 mastných kyselin dochází ke zmírnění potíží a méně často se u nich rozvíjejí cévní komplikace cukrovky,“ vysvětluje Luděk Šarman ze společnosti Walramcom, která se zabývá distribucí produktů ze lnu setého. Omega-3 mastné kyseliny můžeme nalézt například v tučných mořských rybách. „Někdy bývá jako varianta k pravidelnému příjmu ryb doporučován rybí olej. V jeho případě je však nutné si uvědomit, že může být znehodnocen například těžkými kovy či pesticidy. Navíc neobsahuje primární omega-3 kyselinu, pouze její druhotné varianty. Proto místo rybího oleje doporučuji konzumovat lněný olej, který tyto nevýhody nemá,“ doplňuje Šarman.

Na zdraví! Ať slouží…
S alkoholickými nápoji by měli diabetici zacházet velice opatrně. Ve vyšší dávce totiž může alkohol způsobit zásadní pokles hladiny cukru v krvi, a tím u diabetika vyvolat i bezvědomí. Alkoholu by se měli v každém případě vyhnout ti cukrovkáři, kteří se léčí s dalšími nemocemi, například s vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu. Zapovězen je i v případě užívání některých léků. Pokud však do žádné z těchto skupin nespadáte a váš lékař vám střídmé pití alkoholu schválil, volte nápoje s malým obsahem alkoholu a cukru. Můžete zkusit například sklenku suchého červeného vína nebo suchého šampaňského. Nikdy však nepijte na prázdný žaludek a raději se vyvarujte i míchaných nápojů. Ty totiž často obsahují velké množství cukru a jen těžko odhadnutelný obsah alkoholu.

autor: MaB