NATELO pod lupou nutriční terapeutky

25. 3. 2013 21:36

Koncem loňského roku uvedla společnost Kofola na trh zbrusu nový produkt – hřejivé nápoje NATELO. Jedná se o unikátní inovaci v nápojovém portfoliu Kofoly a pyšní se řadou specifických vlastností a výhod. Nápoje NATELO jsou hřejivé, bez konzervantů, s vysokým podílem vlákniny a vysokým ovocným podílem. A tak jsme si jednotlivé atributy rozebrali s nutriční terapeutkou…


Ovocné nápoje NATELO jsou distribuovány při teplotě 37oC. Proč je konzumace nápojů, které mají teplotu lidského těla výhodná?
Pro organizmus je vhodnější pít nápoje vlažné či teplé, než horké nebo příliš studené. Organizmus dokáže tekutiny využít pouze při „lidské teplotě“. Tekutiny nepřiměřené teploty, tj. příliš teplé či naopak příliš studené, musí organizmus nejprve ohřát nebo zchladit. Pokud potřebujeme uhasit žízeň, jsou rozhodně nejvhodnější vlažné nebo teplé nápoje, které tělo využije bezprostředně po požití. Přizpůsobení teploty nápoje teplotě lidského těla totiž trvá nějaký čas a navíc je k tomu potřeba určité množství energie. Nápoje s nevhodnou teplotou tedy nejsou pro náš organizmus k dispozici bezprostředně po jejich požití. Příliš ledové nápoje mohou navíc organismu způsobit teplotní šok či žaludeční křeče (zejména v horkých dnech či horkém prostředí).

Ovocné nápoje NATELO neobsahují konzervanty. Proč bychom měli dávat přednost konzumaci nápojů, které neobsahují konzervanty?
Naše strava (tedy konzumované pokrmy a nápoje) by měla být především pestrá a vyvážená a co nejjednodušeji upravená, protože pouze tak si zachovává maximum cenných látek. V každodenním jídelníčku by tak svůj podíl měly tvořit čerstvé potraviny, nejlépe nezpracované (zejména v případě ovoce a zeleniny). I když použití konzervantů neznamená, že výrobek nebude vhodný pro zařazení do správného jídelníčku, je dobré mít k dispozici i výrobky, do kterých nebyly konzervanty přidávány, protože stále používáme spoustu výrobků, které se bez konzervantů neobejdou. Nápoje jsou právě jednou z kategorií, kde je při použití určitých technologií možné konzervanty nepřidávat.

Ovocné nápoje NATELO mají vysoký obsah vlákniny. Z jakého důvodu je nutričně a zdravotně výhodné dávat přednost nápojům s obsahem zdroje vlákniny?
Obsah vlákniny ve výrobku není zanedbatelný. V jednom nápoji je obsažena zhruba třetina doporučené denní dávky vlákniny. Obsah vlákniny je výhodou, protože i při vyšší energetické hodnotě je tato energie uvolňována pomaleji (potraviny obsahující vlákninu mají většinou nižší glykemický index). Navíc vláknina je složka stravy, která v reálné konzumaci nedosahuje množství doporučeného odborníky, které je 25 - 30 g na den (reálné odhady ukazují, že přijímáme zhruba polovinu). Vláknina sehrává v naší stravě velice důležitou roli nejen jako součást zdravé stravy, ale také jako prevence závažných onemocnění, která patří mezi nejčastější příčiny onemocnění a úmrtí v České republice. Mezi nejzásadnější patří kolorektální karcinom (rakovina tlustého střeva a konečníku) a kardiovaskulární onemocnění (nemoci srdce a cév).

Ovocné nápoje NATELO mají vysoký ovocný podíl 25 – 30 %. Z jakého důvodu je tato skutečnost nutričně výhodná?
Přes vyšší energetickou hodnotu je vždy nutričně výhodnější, když výrobek obsahuje podíl ovocné složky, která není nikterak dále upravována (konzervována, slazena apod.). V jednom nápoji tvoří podíl ovocné složky 82 - 99 ml (25 - 30 % z 330 ml), můžeme jím tedy hradit část dávky ovoce. Denně se doporučuje zkonzumovat 600 g zeleniny a ovoce (v poměru 2:1, tedy 400 g zeleniny a 200 g ovoce). Přičemž jako jednu porci ovoci můžeme považovat dávku ovoce v množství 100 g nebo sklenku přírodní ovocné šťávy (100% džusu).

autor: Redakce