Sedm důvodů, proč jíst borůvky

Sedm důvodů, proč jíst borůvky
27. 7. 2015 15:45

Nenápadné modrofialové bobule, které během léta můžete nejen koupit na každém roku, ale také si je vlastnoručně nasbírat v lese, jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Přečtěte si sedm hlavních důvodů, proč je dobré ukazovat v létě „modrý úsměv“ co nejčastěji.

Snižují riziko rakoviny

Borůvky obsahují množství látek, které mohou přispět ke snížení rizika onemocněním rakovinou. Vedle antioxidantů jsou to především anthokyaniny, rostlinná barviva (flavonoidy), která dodávají borůvkám jejich modrofialové zbarvení. Podle nedávné studie University of Illinois dokážou tato barviva snižovat obsah volných radikálů, které se podílí na vzniku zhoubných nádorů a dokonce i zabránit vzniku rakovinných buněk.

Jsou dobré pro srdce

Nemoci kardiovaskulárního systému jsou aktuálně nejčastější příčinou úmrtí u žen i mužů. Riziko srdečních chorob zvyšuje mimo jiné i vysoký krevní tlak, vysoký obsah cukru v krvi a obezita. Již zmíněná rostlinná barviva anthokyaniny mohou podle některých výzkumů pomáhat proti ucpávání cév a přispět tak ke správnému fungování celého kardiovaskulárního systému.

Časté svižné procházky lesem, spojené se zobáním borůvek (ale také malin a jahod, které se také chlubí vysokým obsahem anthokyaninů) jsou tak skvělým způsobem, jak snížit riziko infarktu.

Vitamín C pro zdravé oči

Hrst borůvek obsahuje průměrně 14 miligramů vitamínu C, tedy skoro čtvrtinu doporučené denní dávky. Kromě mnoha jiných zdravotních benefitů je vitamín C důležitým bojovníkem proti glaukomu (zelený zákal – poškození očního nervu). Jeho pravidelná konzumace totiž snižuje nitrooční tlak, který ke vzniku glaukomu významně přispívá.

Zatočí se zánětem močových cest

Pravidelná konzumace borůvek a výrobků z nich je důležitou prevencí pro všechny ženy, které trpí na záněty močových cest. Látky obsažené v borůvkách (stejně tak jako v brusinkách) pomáhají totiž zabránit bakteriím, které zánět způsobují, aby se uchytily na stěnách močového měchýře. Věděli jste, že zánět močových cest se v životě alespoň jednou potká téměř 50% všech žen?

Posílí mozek

Tým odborníků z University v Cincinnati objevil, že starší lidé, kteří pravidelně popíjeli šťávu z borůvek, dosáhli v paměťových testech mnohem lepšího skóre, než ti, kterým bylo podáváno placebo. Jde přitom jen o jednu z mnoha studií, které ukazují, že právě borůvky mohou být užitečné v boji s problémy s pamětí, které přirozeně přicházejí s věkem.

Jsou dietní

Borůvky rozhodně neohrozí vaši štíhlou linii – plná hrst borůvek obsahuje jen 80 kalorií, žádný tuk a téměř celou doporučenou denní dávku vlákniny. Právě díky vláknině se budete cítit déle sytí a navíc vás přejde chuť na mnohem kaloričtější sladké mlsání, jako jsou cukrovinky nebo čokoláda.

Skvěle chutnají

Dobrá zpráva na konec - Dokonce i po tepelném zpracování si borůvky uchovají velkou část obsažených zdraví prospěšných látek. Pokud vaření a pečení nepatří zrovna k vašim koníčkům, spolehněte se na profesionály. Skvělé borůvkové speciality nabízejí po celou letní sezonu například ve francouzském pekařství PAUL (http://shop.paul-cz.com)

 

Více o ovocné kampani ZDE

autor: Tisková zpráva